Przepis na chlebek bananowy
Lifestyle

Co zrobić z przejrzałymi, czarnymi bananami? Babka, chlebek bananowy na szybko – przepis.

Witajcie Czytelnicy! Nie wiem, jak w Waszych kuchniach, ale w mojej często zdarza się, że owoce lub warzywa stają się przejrzałe i przede wszystkim nie apetyczne. Staram się trzymać odpowiednią dietę, jeść zdrowe produkty, jednak jako, że jestem sama robię zakupy tylko dla siebie i sama jem. Niestety zdarza mi się, że owoce stracą swoje walory, a najczęściej dzieje się to z bananami. Jest oczywiście wiele możliwości do wykorzystania czarnych bananów, ale ja Wam dziś przytoczę przepis na najszybciej zrobione danie z bananów.

Pomysł na danie z bananami. Co można zrobić na szybko?

Najszybciej to oczywiście możemy zrobić koktajl bananowy na mleku, mleku kokosowym czy z wodą. Nawet czarny banan będzie smakował pysznie w takim połączeniu. Fajnym pomysłem jest również stworzenie shake’a po Amerykańsku. W takim wydaniu miksujemy gałkę lodów waniliowych, dojrzałe banany i odrobinę mleka. Możesz dorzucić również trochę czekolady albo malin do wzbogacenia smaku. Całość udekoruj bitą śmietaną i gotowe! Szybki sposób na deser na pogaduchy.

Omlet bananowy z płatkami owsianymi.

To kolejny szybki przepis, tym razem na śniadanie, ewentualnie kolację? Nie wiem co jadacie na kolacje.. Co robimy? Jako, że jest to omlet to potrzebujemy jajka, do tego trochę płatków owsianych (możesz ich nie używać), banana i to wszystko blendujemy, mieszamy. Całą mieszankę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Do takiego omleta polecam z całego serca masło orzechowe i kwaśny dżem, np z aronii.

Przejrzałe banany można wykorzystać również do tostów a’la francuskich. Dodatkowo do tego dania można wykorzystać również czerstwy chleb.
Roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy trochę cukru wanilinowego (mam nadzieję, że wiecie, że Wasz cukier nie jest waniliowy? Przeczytajcie dokładnie.). Moczymy kromki chlebka w tej naszej mieszance i smażymy na patelni z odrobiną masła lub oleju. Na osobnej patelni lub w małym rondelku wrzucamy pokrojone banany, jabłka, gruszki, pomarańcze czy inne owoce wedle uznania i dodajemy odrobinę miodu. Całość smakuje naprawdę dobrze, można takie danie podać również w gronie znajomych. Dodaj na wierzch odrobinę świeżych owoców a danie nabierze kolorów i innych walorów smakowych.

Chlebek bananowy przepis. Jak wykorzystać dojrzałe banany.

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego a w kuchni masz tylko przejrzałe banany to babka bananowa, inaczej chlebek bananowy jest najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo jest to bardzo szybkie danie z bananów i potrzebujemy tylko miski, szklanki i czegoś do mieszania. Oczywiście jeszcze blaszki do pieczenia!
Zobacz jakich składników potrzebujesz, aby wykonać przepis:

  • przejrzałe banany – 3, 4 szt,
  • olej – 3/4 szklanki,
  • cukier – 3/4 szklanki,
  • mąka – 1 i 1/2 szklanki,
  • jajko – 1 szt,
  • soda/ proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • orzechy – garść (opcjonalnie)

Na początek do dużej miski wrzucamy obrane banany i miażdżymy je widelcem, dodajemy olej i jajko. Mieszamy na gładką masę. Następnym krokiem jest dodanie cukru i kontynuacja mieszania. Do tej masy powoli wsypujemy mąkę, najlepszym sposobem jest przesianie jej wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą. W tym momencie możesz dodać posiekane orzechy. Kiedyś wykorzystałam pokruszoną gorzką czekoladę w tej babce. Warto pamiętać, że banany należą do słodkich owoców, dlatego jeżeli wolisz mniej słodkie ciasto, użyj mniej cukru. Całą masę przekładamy do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Pieczemy około godzinę, jeżeli przypieka się góra to warto sprawdzić konsystencję pieczonej babki wkładając w nią długą wykałaczkę. Jeżeli jest ona oblepiona ciastem, oznacza to, że chlebek jest jeszcze surowy.

Taką masę bananową możesz również upiec w papilotkach na muffinki. Łatwym sposobem zaskoczysz znajomych lub dzieci na przyjęciu, a dodatkowo nie wyrzucisz niepotrzebnie jedzenia.

Macie pomysły na dania z przejrzałych bananów? Podzielcie się w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *